Pravilna ishrana djece školskog uzrasta
Hrana iz pekare, grickalice i slatkiši su u vrhu liste grešaka kada je reč o ishrani školaraca. Evo kako da ih izbegnete.
S početkom školske godine nameću se
pitanja koja ishrana najbolje prati potrebe školaraca, a koje greške je
najčešće prate. Odgovore na njih daje nutricionista Milka Raičević,
jelovnik koji preporučuje najbolje oslikava zdrave preporuke.
- Ishrana školske dece treba da bude
izbalansirana, sastavljena od pet obroka. Ukoliko dečji dan prati
povećana aktivnost, poput bavljenja nekom vrstom sporta, broj obroka
može da se poveća na šest - objašnjava nutricionista.
Važan deo tog niza jeste
doručak. Uz napomenu da on ne
sme da se preskače, nadovezuje se lista njegovih korisnih efekata.
Doručak daje telu hranljive materije, povećava pažnju deteta, daje mu
energiju za aktivan početak dana, čini da se njegova telesna masa održi
na odgovarajućem nivou.
- Doručak može da se sastoji od
parčeta integralnog hleba i mesa, salate sa piletinom ili tunjevinom.
Dobar izbor je kačamak, proja, parče pite. Salata je posebno dobro
rešenje jer daje osećaj sitosti.
Doručak treba da bude obilan, ali ne i hiperkalorijski - dodaje nutricionista.
Prva užina može da bude i jedan sat posle doručka. Ovaj obrok je bitan jer održava stalni nivo glukoze u krvi, a time i koncentraciju dece tokom čitavog dana.
I za popodnevnu i prepodnevnu užinu najbolje je odabrati
voće ili voćni napitak. Važno je da užinu pojedu svakog dana.
Kada je reč o ručku, obavezna je supica i parče mesa. Večera može da bude slična kao i ručak, samo sa prepolovljenim porcijama.
Neadekvatna ishrana
Kad ishrana ne sledi preporuke nutricionista, javljaju se brojne posledice: gojaznost, povišeni holesterol, povišeni trigliceridi - kaže Milka Raičević.
Posledice mogu da budu i dijabetes, kardiovaskularne bolesti, rahitis, osteoporoza, anemija, oslabljen imunitet i druge.
Šta jedu deca u školi
Bolji smo od Engleza, ali daleko od Francuza i Grka.
Ako je suditi po obrocima iz školskih
kuhinja, deca nam se hrane zdravije od vršnjaka u Engleskoj i Americi,
ali ni upola kvalitetno kao đaci u Francuskoj ili Grčkoj.
Iako je nezdrava ishrana dece u
Americi već odavno poznata stvar, malo ko je očekivao da se jednako loše
hrane i mališani u engleskim i finskim školama, koje važe za zemlje sa
najvećim ulaganjima u obrazovanje i đake. Mali Finci imaju siromašan
vegetarijanski obrok.
Na njihovom skromnom poslužavniku
mogu se videti supa sa graškom, malo šargarepe i salate od cvekle, hleb i
slatka palačinka. Englezi su nešto bolji, ali ni približno dovoljno da
bi zadovoljili potrebe dece u ranom uzrastu i njihov razvoj. Tu su jedna
viršla, malo pasulja i pečenog krompira, kukuruz, parče lubenice i
kupovni sok od jabuke.
Srbija se u tom smislu ne može
pohvaliti da ima mnogo škola opremljenih kuhinjama. Odnosno, mnoge škole
imaju kuhinju, ali ne i novca da je održavaju, pa hranu za đake
dopremaju iz restorana sa kojima sklope ugovor. Ipak, u onim školama u
kojima se kuva za đake, engleski i finski đaci sigurno bi bili
zadovoljni.
Zavirivši u jelovnik beogradske OŠ
“Kralj Petar Prvi”, a onda i probali obrok koji se tog dana služio
školarcima. Puna činija musake, kupus salata i supa od povrća nama su
bili više nego dovoljni, ali da li su i deci od sedam do 10 godina?
- Ne sasvim. Ugljeni hidrati, proteini, vitamini i minerali su osnovn sastojci zdravog obroka. Ovde bih dodala kiselo mleko uz supu, kao izvor kalcijuma i vitamina B i, naravno, voće kao izvor vitamina C
i drugih vitamina i minerala. Takođe bi mogao da se posluži desert,
slatkiš sa džemom ili medom, da deci pruži energiju - objašnjava
nutricionista Milka Raičević.
U školi kažu da se obroci pripremaju u
dogovoru sa nutricionistima i savetom roditelja, ali i da mnogi
mališani nerado pristaju na kuvana jela.
- Često prevrnu očima kad vide kuvano
jelo, a mnogi, recimo, kupus neće ni da pogledaju. Oni žele brzu hranu,
pljeskavice, hamburgere, čokolade. Zato bi školska kuhinja trebalo da
postane obaveza. Činjenica je da je skupa i da zahteva velika ulaganja.
Međutim, navike dece u ishrani su alarmantno loše i nešto se mora
preduzeti - poručuju nadležni škole.
Da su navike naših mališana u ishrani
loše potvrđuje ne samo statistika po kojoj je svako peto dete u Srbiji
gojazno, već i sami roditelji.
- Pekare do kojih deca dolaze tako
što istrčavaju iz dvorišta i pretrčavaju ulice, nude izobilje hrane.
Neretko se i sama deca podsmevaju vršnjacima koji ponesu musli, jabuke
ili drugu zdraviju hranu za užinu - priča Dragana Ćorić iz udruženja
“Roditelj”.
Zato put do jelovnika kakve imaju francuske, italijanske i japanske škole nije samo finansijski težak.
No comments